Laiturit ovat vedessä virkistäytymisen olennainen osa. Laiturimme on uusin lisäys rannalle veneen, [vene]laiturin ja grillikatoksen seuraksi. Suomalainen kulttuuri, vireys ja terveys tarvitsee vettä. Laiturin avulla kuljetaan sujuvasti ja turvallisemmin veteen ja vedestä pois.

Laiturit kootaan alumiinielementeistä rannan tarpeiden mukaan. Laituri on helppo rakentaa, sillä alumiiniosat ovat kevyitä: alle 30 kg. Laiturin osat on helppo siirtää asennuspaikkaan ja liikutella ennen laattojen latomista.

Ohje: Klikkaa välilehden otsikkoa (alla vasemmalla). Välilehti avautuu.

Laituri ruohikkoisella ja liejuisella rannalla.

Laituri ylittää ruohot ja liejun.

L aiturimme tuntuu paljaiden jalkojen alla kuin paras märkätilan lattia. Ulkotiloissa on ollut tyytyminen hiekkaan, joko luonnolliseen tai täyttömaahan. Hyvillä pesubetonilaatoilla päällystetty Laituri on mukavampi jalalle kuin hiekka, puhumattakaan kivistä, mudasta ja kaisloista. Kasvit eivät kasva sen läpi, joten rehevöitynyt ranta muuttuu virkistyskäyttöön ilman ruoppausta tai niittämistä.

Uutuuslaituri muuttaa käsityksemme kaislikosta. Kaislat voivat toimia näkösuojana joten uimaan meno voi olla vapaampaa kuin tavallisella laiturilla. Lisäksi tuulessa huojuva kaislikko näyttää elämää täynnä olevan ekosysteemin mutta ’turvalliselta’ etäisyydeltä. Kasveja, hyönteisiä ja lintuja voi tarkkailla tukevalla ja miellyttävällä alustalla kävellen – vaikka paljain jaloin. Näin kaislikko ei ole enää joutomaata.

Laituri korjaa mahdottoman kivikon

Laituri korjaa mahdottoman kivikon

Kuten kaislikossa, myös kivirannalla laituri tuo suuria muutoksia. Kivirannalta on sen jälkeen mahdollista mennä uimaan. Kivirannoilla liukastumisvaara vähenee lähes olemattomaksi.

ECOaurora hehkuvalo veden alla yöllä.

ECOaurora hehkuvalo veden alla yöllä.

L aiturin reunoihin voidaan pujottaa ECOaurora hehkuvalolista. Se on laiturin turvavalo loppukesän ja syksyn pimeisiin iltoihin. ECOaurora ei tarvitse sähköä. Kirkkaassa vedessä se latautuu päivällä yli 1,5 metrin syvyydessä ja hehkuu yöllä. Myös voimakasvaloinen LED valaistus on saatavissa. Näiden valojen avulla loihditaan ‘kiitorata’ veteen juokseville lapsille.

Laiturin pinnalla olevat esineet on helposti nähtävissä [veden kirkkauden salliessa] ja ne voidaan poistaa. Hiekkarannalla hiekan seassa voi olla piilossa kivi, lasinsiru tai metallinpala. Tässä asiassa laiturimme voi lisätä turvallisuutta esim. julkisilla hiekkarannoilla. Kahlausväylällä on aina tukeva ja tasainen pinta jalan alla. Vuosikymmeniä.

Kivirannoilla liukastumisvaara ja -vammat vähenevät kun pinnan karheudesta on huolehdittu. Erinomainen ratkaisu huonon rannan ongelmaan.

ECOaurora AuroraLED Kuvia Galleria
Laituri ja säädettävä PihaPorras.

Laituri ja säädettävä PihaPorras.

M atka saunasta vilvoittavaan veteen tuntuu usein liian pitkältä. Matkalla voi astua käpyjen, kivien ja risujen päälle. Takaisin tullessa jalkapohjat likaantuvat mullasta, hiekasta ja roskista.

Laituri muuttaa matkan miellyttäväksi. Laituri elementit asennetaan rantaan ja veden alle. Maalla polkua jatketaan PihaPolku elementeillä ja PihaPortailla. Välitasanteet voidaan tehdä PihaTerassilla.

L aiturimme ja muut INNOSUOMI palkitut SafeWalk piharakenteet ovat puuttuva lenkki talon terassin ja veden välillä. Tuotteilla ylitetään piha ja laajennetaan terassin mukavuus koskemaan kaikkia saunomistapahtuman osia. Erityisesti vedessä virkistäytymistä: matkaa veteen ja vedestä pois. Valojen avulla voidaan jopa tehdä ‘kiitorata’ veteen kirmaiseville lapsille.

Suomalainen saunakulttuuri ja terveyden virkistäminen tarvitsee vettä ja kulkuväylää veteen.

PihaPorras PihaTerassi PihaPolku
Laituri luonnonkauniissa ympäristössä.

Laituri luonnonkauniissa ympäristössä.

L uonnon tilassa olevat rannat ovat herkkiä ihmisen aiheuttamalle eroosiolle. Onglema korostuu suosituilla suojelualueilla ja luonnoinpuistoissa joissa joudutaan sallimaan uiminen.

Laiturimme sopii arkojen, luonnontilaisten vesien rannoille. Se vähentää rannan murenemista ja rannan kasveihin sekä pohjan kiviin kohdistuvaa kuormitusta. Luonto säilyy lähes ennallaan suurenkin kävijämäärän alla.

Laiturin visuaalinen haitta (Visual Impact) on hyvin vähäinen verrattuna tavalliseen pinnalla olevaan laituriin. Se ei ’pistä silmään’ maisemassa kuten perinteinen venelaituri.

Laituri säilyttää luonnonarvot erinomaisesti. Se on luonnontilaisten vesien ja maisemien ystävä.

Kuvia Galleria
125 cm leveä sopii erityisliikunnan tarpeisiin.

125 cm leveä sopii erityisliikunnan tarpeisiin.

E rityisliikunnan tarpeita varten laituri voidaan varustaa yhdellä tai kahdella kaiteella ja matalilla reunoilla jotka ilmaisevat laiturin reunan. Kaiteet nostetaan pois talveksi.

Laiturin reuna ja/tai kaiteet voidaan varustaa ECOaurora hehkuvalolla tai voimakkailla AuroraLED valoilla.

Laiturin korkeus on noin 15 cm kun käytetään 45 mm korkuisia pesubetonilaattoja. Jos luiska on upotettava rannan tasoon, siirrettävän maan määrä on pieni.

Kaiteet Korokereunat
Kaivinkonetta ei tarvita rantaan.

Kaivinkonetta ei tarvita rantaan.

R antaa ei tarvitse niittää tai ruopata. Kaivinkoneen tilaaminen on tarpeetonta eikä tarvitse enää pohtia, mihin ruopattu maa läjitetään. Luonto, maisema ja rannan omistaja lepää. Laituri täyttää toiveet.

Ruoppaaminen voi aluksi vaikuttaa lopulliselta ratkaisulta poistaa rannalta kaislat ja muut kasvit. Kunnes huomaa, että kaislat hivuttautuvat ruopatun alueen reunoilta keskustaa kohti jopa 3 metrin vuosivauhdilla. Luonto voittaa pitkässä juoksussa.

Ekologinen menetelmä on niittää kasvusto vähintään kaksi kertaa kesässä. Se voi poistaa kaislat usean vuoden leikkaamisen jälkeen, mutta edellyttää reunojen vuosittaista niittämistä.

Vältä kaislojen niittäminen.

Vältä kaislojen niittäminen.

Laituri tarjoaa tähän kierteeseen pitkäaikaisen ja ekologisen ratkaisun. Antaa kaislojen kasvaa – ja silti veteen säilyy esteetön kulku. Niin vähällä vaivalla että se tuntuu nautinnolta !

 

Vähäinen ylläpito

Laituri on lähes huoltovapaa. Laituria ei tarvise keväisin työntää veteen koska sitä ei nosteta** talveksi rannalle. Jos laiturissa on kaide, se kannattaa kuitenkin poistaa talveksi jäiden liikkumisen takia.

Kun kesän kasvu on vilkkaimmillaan, voi rehevissä vesissä kertyä kasvustoa laattojen pintaan. Se voidaan poistaa muutamalla katuharjan vedolla. Puhdistamisen väli riippuu paikallisista oloista, ollen yleensä noin 2-3 viikkoa. Karheiden laattojen puhdistaminen on helpointa.

Tuotteen avulla mahdollisuus virkistäytyä vedessä lisääntyy. Loma-asunnon käyttöaika pitenee keväällä ja syksyllä sillä saunominen ja uiminen säilyvät mahdollisina vaikka perinteinen laituri olisi nostettu ’talviteloille’.

Jäiden kesto Sopivuus eri rannoille Kestävät materiaalit

** Jätetään talveksi veden pohjaan. Jäiden ”näkökulmasta” laiturimme on hyvin iso, pitkä ja litteä kivi veden pohjassa. Sisävesissä ja suojaisessa saaristossa laituri voidaan pääsääntöisesti jättää talveksi veteen sillä se pyritään asentamaan siten, että jäät eivät vaikuta siihen. Paikalliset olosuhteet vaihtelevat. Lisätietoja…