Laiturin rakentaminen: perusteellinen rakennus- ja asennusohje erilaisille rannoille, kuten hiekka-, kivi- ja kaislikko rannoille.

KahlausLaiturin kokoaminen ja asennus -video

KahlausLaiturin asennuksesta on nyt 2016 ohjevideo. Tekstitys englanti ja suomi. Klikkaa video suuremmaksi oikeasta alakulmasta. Video on myös YouTube-palvelussa

 

Rakennusohjeet tulostettavassa muodossa (.pdf): www.safewalk.eu/ohje/asennus-kahlauslaituri.pdf

Siirry kohtaan:

 1. Laiturin rakentaminen – paikan valinta
 2. Laiturin katteen valinta
 3. Työvälineet
 4. Rakentaminen – alkutyöt
 5. Rakentaminen – ketjutus
 6. Rakentaminen – tukeminen ja kattaminen
 7. Kiviranta – ohje kivirannoille
 8. Lopputyöt ja talveen varautuminen
 9. Ylläpito
 10. Laajentaminen
 11. Nauti laiturista

Diaesitys valmiista laitureistaKuvia valmiista laituristaLaituri mallit

 

Paikan valinta

 

Yleistä

Laiturin asennusohje riippuu pohjasta. Pehmeään pohjaan – kuten hiekka, kaislikko, muta – tehdään ”tavallinen asennus”. Kun pohja on kova, kuten kiviranta niin sopiva asennustapa arvioidaan tarkemmin. Alla on esitetty asennus sekä pehmeään- että kovaan pohjaan.

Pehmeä pohja on sellainen, johon laiturielementtien sivureunat uppoavat jonkun verran koko pituudelta, esim. 1-10 cm syvyyteen.

Katsotaan laiturin reitti veteen

Kivinen asennuspaikka.

Kivinen asennuspaikka.

Kivinen ruohikko asennuspaikka.

Kivinen ruohikko asennuspaikka.

Laituri pyritään sijoittamaan siten, että talven jäät eivät saa siitä otetta ja pääse liikuttamaan sitä, varsinkin sivusuunnasta. Tämä voidaan toteuttaa esim. siten, että sijoitetaan yhden tai useamman suuren kiven viereen, sille puolelle joka on suojaisempi jään liikkumisen suuntaan nähden.

Kun ranta on pehmeä, on pohja usein tasaisesti viettävä. Silloin asennus on yleensä helppo ja jäätilanne helpompi.

Kivisiä rantoja on monenlaisia. Kun rannalla on erikokoisia kiviä, lopullinen paikka selviää vasta laiturin asennusvaiheessa. Johonkin väliin se istuu paremmin.

Mutapohjaan asennus

Mutapohja ei ole ”pohjaton” ja laiturimme käyttäytyy sillä kuin suuri, 15 cm korkea kivi. Se uppoaa pohjaan.

Jos mutaa on yli 15 cm, silloin muta hiipii hiljalleen laiturin pinnalle, mutta siitä huolimatta laituri tarjoaa kovan pohjan jalkojen alle. Ylin, mahdollisesti laiturin pinnalle tullut muta on ohutta ja liikkuvaa eikä estä liikkumista ja kovasta pohjasta nauttimista.

Jos mutaa on rannassa puoli metriä ja syvemmällä enemmän, silloin laiturin tarjoama etu voi olla vähäinen – mutaa olisi sen päällä jopa 35 cm. Se on liikaa jos halutaan kahlaamisen olevan miellyttävä kokemus. Näin paksu mutakerros löytyy usein vain pienistä lammista.

Päätetään laiturin pituus

Asennettu hiekkapohjalle. Leveys 85 cm. Pituus n. 17 m.

Asennettu hiekkapohjalle. Leveys 85 cm. Pituus n. 17 m.

Laiturilta pitää voida luontevasti aloittaa uiminen ja aloittaa kahlaaminen rantaan [uinnin jälkeen]. Yleensä se tarkoittaa, että laituri ulotetaan noin rinnan syvyiseen veteen. Heti Laiturin päässä vesi syvenee 15 cm koska laiturin korkeus on 15 cm. Maalle, eli veden pinnan yläpuolelle laituri ulotetaan tarpeen mukaan, yleensä vähintään metri.

Jos laiturin käyttäjänä on pääsääntöisesti senioreja tai liikuntarajoitteisia, laituri kannattaa ulottaa yli pehmeän ranta-alueen aina kiinteälle ”ei-upottavalle” alueelle saakka. Tehdään siis luiska rannan yli. Väliin voidaan rakentaa tasanteita, esim. käyttäen PihaTerassi tuotteita.

Mitataan ja lasketaan laiturielementtien tarve

Matala kaislikko asennuspaikka.

Matala kaislikko asennuspaikka.

Pehmeään ja tasaisesti viettävään rantaan laituri tehdään helposti pitkillä laiturielementeillä. Lyhyitä elementtejä ei yleensä tarvita.

Kivikkoisella rannalla on edettävä rannan pinnan muotojen mukaan. Jos siinä on kaltevuuden muutoksia, on käytettävä lyhyitä laiturielementtejä joilla ”pyöristetään pinnan kulmat” ellei pohjaa tasoiteta. Veden alla käytetään pitkiä laiturielementtejä mikäli se on mahdollista.

Pienet painanteet voidaan ylittää pitkällä laiturielementillä. Maalla maksimi jänneväli kuoppien ylittämisessä on noin 160 cm. Veden alla voidaan käyttää pidempää jänneväliä. Laiturielementit on tuettava ainakin päistä. Helpointa on tukea liitoskohdista ja päädystä. – Katso lisäohjeet alla vaikeaan kivirantaan asentamisessa.

Laiturin reitillä oleva kohouma voidaan ylittää eri tavoin:

 • Kivi tai muu kohouma, esim. kaislojen juurimätäs, joka on alle 10 cm korkea ja halkaisijaltaan alle 35 cm voidaan sijoittaa piiloon kehikon onkaloon.
 • Katkaistujen kaislojen tyngät menevät onteloihin.
 • Pienen kohouman harjalle voidaan sijoittaa laiturielementtien liitos. Tällöin kohdasta muodostuu ”harjakatto”.
 • Suuremman kohouman päälle sijoitetaan kohouman pituinen laiturielementti. Sen kumpaankin päähän liitetään lyhyet laiturielementit, jotka taas liitetään tasamaalla oleviin pitkiin laiturielementteihin. Jos nousu on toispuoleinen silloin selvitään vähemmillä laiturielementeillä. – Vaikealla kivirannalla voidaan saavuttaa pysyvämpi asennus, kun upotetaan laituri jonkun verran pohjan tason alapuolelle.

Mittaus

Kun laiturin veden alla oleva osuus on tasaisella pohjalla, riittää kokonaispituuden mittaaminen. Jos veden alla on kulmia, esim. rannan alaspäin viettävä rinne tasaantuu jossakin syvyydessä, on mittaukset tehtävä tarkemmin. Etäisyys kulmien välillä on mitattava jotta osataan hankkia laiturielementit joiden liitos osuu kulman alueelle. Vaikealla kivirannalla pienet kumpareet/ kulmat voidaan poistaa [kaivamalla] ja silloin pärjätään pitkillä elementeillä.

Maan pinnalla olevien laiturielementtien tarve on helpompi mitata: Käytetään lyhyen ja pitkän elementin mittaisia keppejä: Keppejä käytettäessä nähdään pinnan kohoumat ja painanteet ja voidaan päättää liitosten paikka. Se auttaa työmäärän arvioimisessa. Taipuisa metrimitta ei tarjoa tätä tietoa.

 • Vinkki: pitkä keppi kannattaa tehdä liittämällä yhteen kaksi lyhyttä keppiä. Liitos voidaan tehdä esim. pakkausteipillä. Näin ei tarvitse kuljettaa ja varastoida pitkää keppiä.

Arvioidaan työn määrä

Monivuotiset kasvit viittaavat siihen, että jäiden rasitus on pieni.

Monivuotiset kasvit viittaavat siihen, että jäiden rasitus on pieni.

Helppo kohde on tasainen tai tasaisesti viettävä ranta/ veden pohja joka upottaa hiukan. Esimerkiksi lahdelmassa oleva kaislikko voi olla tällainen. Samoin mutapohja ja useimmat hiekkapohjat. Asennus on hyvin nopeaa. Nopeus riippuu, kuinka nopeasti pystyy latomaan laattoja rungon päälle – yleensä hyvin nopeasti!

Työläs kohde voi olla ranta jossa on paljon erikokoisia kiviä TAI jolle kohdistuu suuria aaltoja TAI jolla on suuret jään liikkeet.

Suuret aallot voivat tulla joko luonnollisesti myrskyssä suurelta ulapalta tai laivojen ja nopeiden moottoriveneiden tekemistä aalloista. Vaikeissa kohteissa paikkaa laiturille voi joutua mallaamaan useita kertoja ja/tai laiturille on joko kaivettava pieni ura tai sen sivuille on ladottava laajahko luiska kummallekin sivulle rannan kivistä. Paras tulos saavutetaan siirtämällä laiturin alta kiviä, upottamalla laituria hiukan ja latomalla lopuksi syrjään siirretyt kivet laiturin reunoille luiskaksi.

Helpolla rannalla eniten aikaa kuluu valmisteluun: Laattojen kuljettaminen veden ääreen voi olla työläs vaihe (suositus: vesikuljetus veneellä).

Vaikealla rannalla kuluu aikaa elementtien asentamiseen. Nyrkkisääntönä voi todeta, että huolellisesti kivirantaan asentamiseen kuluu vähintään 1:15 h/ metri kun elementin leveys on 125 cm. Kapeampi malli on nopeampi asentaa. Rannat vaihtelevat suuresti, samoin koneet ja työntekijät.

 

Laiturin katteen valinta

 

Sopivin, vahvin kate

Pesubetonilaatoilla katettu, upottavassa kaislikossa.

Pesubetonilaatoilla katettu, upottavassa kaislikossa.

Sopivin kate laiturille on karheapintaiset kivi- tai betonilaatat, kuten esimerkiksi ns. pesubetonilaatat. Tällaiset laatat ovat jalan alla vähiten liukkaita, kestävät pitkään ja lukitsevat laiturin tiukasti pohjaa/ maata vasten. Kasvit eivät kasva laiturin läpi. Ehdottomasti suositeltavin tapa kattaa laituri.

Osittain puulla katettu

Kevyempi vaihtoehto on päällystää osa laiturin laiturielementeistä puulla, esim. joka toinen elementti.

Tämän vaihtoehdon edut ovat ilmeisesti hyvin pienet. Tätä voi käyttää syvässä vedessä, jossa on tasainen pohja. Tämä siksi, että puu tulee vettyessään liukkaaksi eikä liukkaus edes harjaamalla poistu. Laatoilla päällystettyjä laiturielementtejä tarvitaan, koska puu kelluttaa laiturielementtiä – kun sen pitäisi upota pohjaan ja pysyä siellä! Tämä ratkaisu minimoi painavien laattojen lukumäärän. Ratkaisu toimii, jos puun pinta on uritettua ja asennuspaikka vaakasuorassa.

Kokonaan puulla katettu laituri

Kokonaan puulla päällystettyjen laiturielementtien käyttö onnistuu rajoitetusti. Puulla katettuja laiturielementtejä voi turvallisesti [ilman rikkoutumisen vaaraa jäiden takia] käyttää syvyydessä, johon jääpeite ei yllä. Etelä-Suomessa siis matalammalla kuin Pohjois-Suomessa. Ennen asennusta laiturielementtejä voidaan liottaa vedessä useita vuorokausia tai tehdään asennus painoja käyttäen. Painot (kivet) poistetaan, kun puu on vettynyt tarpeeksi. Jälkimmäinen tapa on usein helpompi, koska silloin asennus voidaan tehdä nopammin. – Puun kellutusvoima riippuu sen kuivuusasteesta.

Tätä asennustapaa koskee sama varaus kuin yllä esitettyä: tätä voi käyttää syvässä vedessä, jossa on tasainen pohja. Tämä siksi, että puu tulee vettyessään liukkaaksi eikä liukkaus edes harjaamalla poistu.

Puulla katettu laituri on keveyden takia suhteellisen helppo vetää syksyllä rannalle. Tämä lienee sen ainoa etu. Syvälle asennettu laiturin osuus voidaan jättää pohjaan. Sopivassa paikassa oleva liitos jätetään ilman kiinnityspultteja. Keväällä laiturielementtien puu on jälleen kuivunut ja laiturielementit on helppo asentaa pohjaan jätetyn laiturin eteen. Pitää huomata, että pelkästään puulla katettu laituri on hyvin kevyt vedessä. Se on altis myrskyjen ja veneiden aalloille.

 

Katemateriaaleista tietoa

Pesubetonilaatta, Luonnonsora, pieniä pyöreäreunaisia kiviä. Vaihtelee eri valmistajilla.

Pesubetonilaatta, Luonnonsora, pieniä pyöreäreunaisia kiviä. Vaihtelee eri valmistajilla.

Laiturielementit voidaan siirtää ja asentaa uudelleen toiseen paikkaan. Ne voidaan päällystää toisella materiaalilla tarpeen vaatiessa. Laiturielementit voidaan myös nostaa vedestä ja siirtää maalle PihaPolku tuotteeksi. Laituri voidaan siis ”sisustaa” uudelleen, esim. jos sen käyttökohde muuttuu tai veden pinnan yllä oleva osan halutaan näyttävän toisenlaiselta.

Kivi- tai betonilaatat

Kivi- tai pesubetonilaatat ovat päällysteenä kestäviä ja lukitsevat laiturielementit painollaan tukevasti pohjaa/ maata vasten

Laattojen edut:

 • Suositellaan.
 • Karheampi ja kestävämpi pinta.
 • Vahvin laituri jäiden liikettä vastaan.
 • Usein edullisempi neliömetriä kohti laskettuna kuin puu.
 • Nopea asennus: ”Pudotetaan” vain paikoilleen.
 • Useita värejä ja malleja valmistetaan.
 • Voidaan kuljettaa vesitse rantaan, suoraan rakennuspaikalle. Melko pieniä kooltaan.

Laattojen muita piirteitä:

Pesubetonilaatta, musta-valkoinen, iso kivimurska. Vaihtelee eri valmistajilla.

Pesubetonilaatta, musta-valkoinen, iso kivimurska. Vaihtelee eri valmistajilla.

 • Jokainen laatta painaa n. 19 kiloa – lähes saman kuin yksi laiturielementti. Jos laatat tuodaan rantaan maan kautta, nokka- tai kottikärryt eduksi.
 • Laatat on laskettava varovasti laiturielementtiin, koska kivi naarmuttaa alumiinia.
 • Asennus tehdään yksi laatta kerrallaan.
 • Laatat joudutaan tilaamaan paikallisesta rauta- tai puutarhaliikkeestä. Niille tarvitaan kuljetus rakennuspaikalle ja mahdollisesti lastaus veneeseen ja purku.

Tietoa laatoista:

Laiturielementteihin sopivat [tietääksemme] kaikkien valmistajien 40 x 40 cm laatat. Laattojen maksimimitta saa olla 401 x 401 mm ja lisäksi elementissä on pieni lisätoleranssi. Laattojen suositeltava paksuus on 45, 50 tai 55 mm. 40 mm paksuja pesubetonilaattoja ei suositella käytettäväksi – mutta teknistä estettä sille ei ole. Kivilaatan, esim. graniittilaatan paksuudeksi sopii myös 40 mm. 45 mm paksu laatta painaa n. 19 kg / kpl.

Puu katteena

SafeWalk valmistaa myös terassilaudoilla valmiiksi päällystettyjä elementtejä, PihaPolku.fi tuotteeseen. Sama laiturielementti sopii veden alla käytettäväksi jos niin halutaan. Kuten yllä on esitetty, painavia laattoja suositellaan veden alle.

Puun etuja:

 • Kevyt kuljettaa ja asentaa. Voidaan hankkia valmiiksi kiinnitettynä tehtaalta.
 • Helpohko vetää talveksi rannalle.
 • Pehmeällä rannalla nopea asennus. Mutta painoja tarvitaan, että laituri uppoaa.

Puun puutteita:

Puukate, vihreä puu. Käsittelemätön pinta.

Puukate, vihreä puu. Käsittelemätön pinta.

 • Veden alla ja märkänä liukas jalan alla.
 • Lyhytikäisempi kuin kivi. Kestävyys jäissä huonompi.
 • Kasvit voivat kasvaa lautojen raoista.
 • Ei sovi kiviseen rantaan. Ei saada painettua riittävästi pohjaa vasten. Poikkeus: rantaan ei kohdistu suuria aaltoja ja laituri vedetääm talveksi pois vedestä.
 • Joudutaan käyttämään painoja, jotta laiturielementti asettuu pohjaan.
 • Terassilautojen tai -lankkujen ruuvaus yksitellen on hidasta. Ruostumattomien ruuvien kustannus.
 • Huolto hankalampaa. Lautojen välissä on pienet raot joiden väliin voi pudota pikkuesineitä.
 • Jos käytetään painekyllästettyä lautaa, se sisältää myrkyllisiä aineita [varsinkin tuoreena].

Yleistä puukatteen asentamisesta:

 • Laudan leveyttä valittaessa kannattaa huomioida jako ja raon leveys. Kaikkiin laiturielementteihin sopii erinomaisesti 95 mm leveä lauta ja 5 mm rako. Jako menee aina tasan. Muita leveyksiä käytettäessä voidaan käyttää kahta leveyttä. Kapeammat laudat sijoitetaan esim. laiturielementin keskelle.
 • Puupäällyste voidaan kiinnittää joko yksittäin tai noin 40 cm leveinä ”laiturielementteinä”.

Muut katteet

Laiturielementit voidaan kattaa myös muilla materiaaleilla. Edellytys on, että se kestää 36,5 cm jännevälin. Katteen paksuudelle ei ole rajoja.

 

Työvälineet

 

Minimivarustus

Vaihtoehtoja: 13 mm holkkiavain, jakoavain, 5 mm kuusiokolopää esim. ruuvimeisseliin.

Vaihtoehtoja: 13 mm holkkiavain, jakoavain, 5 mm kuusiokolopää esim. ruuvimeisseliin.

Tarvitaan: 5 mm kuusiokoloavain ja 13 mm väännin.

Tarvitaan: 5 mm kuusiokoloavain ja 13 mm väännin.

 • Väljät kumisaappaat/kengät ja tiukat sukat. Sukat, jotta kenkiin kulkeutuva aines ei heti hierrä jalkaa. Väljät saappaat, jotta ne saa riisuttua märkänä.
 • Rouhekumilla pinnoitetut, väljät kumirukkaset. Niillä saa parhaan otteen veden alla olevista liukkaista esineistä. Väljät siksi, että ne voidaan nopeasti huuhtoa puhtaaksi.
 • Nahkarukkaset kuivien laattojen siirtelyä ja muita kuivia töitä varten.
 • Rautaharava. Sillä voidaan laskea laatta paikoilleen käsillä kurkottamatta. Samoin laatan poistaminen onnistuu haravalla helposti (nostetaan haravalla pystyyn ja tartutaan sitten kädellä reunasta).
 • 13 mm kiintoavain tai -holkki tai jakoavain.
 • 5 mm kuusiokoloavain tai -kuusiokolopää.
 • Pyyhe.
 • Uimataito. Turvallisuus.

Suositeltava lisävarustus

Pienellä puutarhasirpillä saadaan kasvit tarvittaessa leikattua tarkasti.

Pienellä puutarhasirpillä saadaan kasvit tarvittaessa leikattua tarkasti.

Rautaharava on kätevä. Rouhekumilla päällystetyt kumirukkaset antavat hyvän otteen veden alla.

Rautaharava on kätevä. Rouhekumilla päällystetyt kumirukkaset antavat hyvän otteen veden alla.

 • Turvakärkiset kengät. Joko väljät saappaat tai nilkkojen yli ulottuvat turvakengät. Märät, tiukat kengät on vaikea riisua ja pukea.
 • Viikate kaislojen niittämiseen, kaislikkorannassa.
 • Kuokka ja rautakanki. Kivirannoilla kannataa tasoittaa pohjaa, vaikka se on työlästä. Kangella kivi voidaan irrottaa. Kuokalla kiveä saadaan siirrettyä näppärästi kun se on ensin irrotettu kangella. Vaikealla rannalla voidaan käyttää koneita.
  • Suojakivien siirto paljun avulla.

   Suojakivien siirto paljun avulla.

 • Pieni sirppi tarkkaan kaislojen ja ruohojen tarkkaan katkaisuun.
 • Neopreeni housut tai kokovartalopuku. Pystyy työskentelemään viileässä vedessä kauemmin.
 • Vain syvempiin asennuksiin: Sukelluslasit ja snorkkeli. Avuksi myös asennuksen tarkasteluun pinnalta kun vesi on kirkas. Jos paljon sukeltamista, silloin painovyö nopeuttaa työtä.
 • Nokkakärryt tai kottikärryt jos laattoja joudutaan siirtämään.
 • Iso palju tai muu kelluva jos kiviä siirrerään vedessä.

 

Rakentaminen

 

6.1) Tarvikkeet kuljetetaan rakennuspaikalle

Laatat tuotu maan kautta. Laattojen alla lava, koska pohja on pehmeä. Kaislat niitetty asennuspaikalta.

Laatat tuotu maan kautta. Laattojen alla lava, koska pohja on pehmeä. Kaislat niitetty asennuspaikalta.

Laatat tuotu veneellä ja pinottu aivan rantaan.

Laatat tuotu veneellä ja pinottu aivan rantaan.

Laiturielementit puretaan lavalta.

Laiturielementit kuljetetaan rantaan ja suojamuovit poistetaan.

Laatat kuljetetaan rantaan, rakennuspaikalle. Se käy sujuvasti, jos laatat tuodaan rakennuspaikkaan veneellä. Saaren rantaan asentaminen on siksi usein helpompaa kuin muualle asentaminen.

Veneellä tuotaessa paras purkupaikka on aivan rannassa tai jopa vedessä. Jos laatat tuodaan maan kautta, silloin sopiva paikka on laiturin päädyn vieressä maalla.

Jos pohja on pehmeä, kannattaa laattojen alle sijoittaa levy tai lava. Näin estetään pinon kaatuminen ja alimpien laattojen uppoaminen.

6.2) Ranta valmistellaan

Kivinen ruohikko valmisteltu: Kasvit leikattu pois. Kiviin ei koskettu. Asennus kivien päälle ja tarvittaessa tuettu. Laatat pinoissa sivulla.

Kivinen ruohikko valmisteltu: Kasvit leikattu pois. Kiviin ei koskettu. Asennus kivien päälle ja tarvittaessa tuettu. Laatat pinoissa sivulla.

Laituri voidaan asentaa suoraan kaadettujen kaislojen päälle, jos pohja on muuten tasainen. Jos laituri ei asetu kunnolla (se esim. ”kantaa” jostakin), silloin ongelma on helpompi selvittää kun kaislat on niitetty ja kuljetettu pois. Niittäminen on siis suositeltavaa.

Kun kaislat leikataan, niihin voi jättää melkein 8 cm korkean sängen. Se menee piiloon laiturin onkaloihin.

Kun laiturielementit on liitetty ketjuksi ja oikeassa paikassa, siirrytään laiturielementtien tukemiseen. Vasta silloin tiedetään tarkemmin onko kasvustoa poistettava lisää jostakin paikasta. Väärässä paikassa oleva juurimätäs voidaan joutua poistamaan

 

6.3) Saranat kiinnitetään

Saranoiden kiinnittäminen ei koska kaikkia malleja. Voit joutua kiinnittämään saranat, koska jotkut pitkät laiturielementit toimitetaan saranat irrotettuna kun toimitus tapahtuu kuljetusliikkeen kautta.

 

Saranoiden kiinnittäminen on helppo toimenpide. Kukin sarana on kiinni vain yhdellä pultti-mutterilla. Työ sujuu 13 mm kiintoavaimella/holkilla/jakoavaimella ja 5 mm kuusiokolo avaimella.

Laiturin vasen sarana valokuvassa.

Laiturin vasen sarana valokuvassa.

Laiturin oikea sarana valokuvassa.

Laiturin oikea sarana valokuvassa.

Vasen sarana.

Vasen sarana.

Vasen sarana kiinnitettynä laiturielementtiin.

Vasen sarana kiinnitettynä laiturielementtiin.

Oikea sarana.

Oikea sarana.

Oikea sarana kiinnitettynä laiturielementtiin.

Oikea sarana kiinnitettynä laiturielementtiin.

Vasen sarana jää 5 mm irti ulkoreunasta. Silloin asennus suoritettu oikein.

Vasen sarana jää 5 mm irti ulkoreunasta. Silloin asennus suoritettu oikein.

Oikean saranan irrallista pulttia tarvitaan sitomaan laiturielementit yhteen.

Oikean saranan irrallista pulttia tarvitaan sitomaan laiturielementit yhteen.

6.4) Elementtien liittäminen

Laiturielementit liitetään ketjuksi laiturielementtien päissä olevien saranoiden avulla

Ketjun ensimmäisen- ja viimeisen laiturielementin päästä voidaan poistaa sarana ja korvata se muovisella suojatulpalla (tulee mukana). Kiinnitä tulpat esim. silikonimassalla, liimalla tai ruuveilla.

Saranat asennettuna ja laiturielementit liitetty toisiinsa. Liitospultti (keskellä) kiristetään vain kevyesti. Kuvassa se on vielä kiristämättä. ECOaurora urassa.

Saranat asennettuna ja laiturielementit liitetty toisiinsa. Liitospultti (keskellä) kiristetään vain kevyesti. Kuvassa se on vielä kiristämättä. ECOaurora urassa.

Saranaliitos on valmis. Se taipuu n. ± 18 astetta. Yleensä 10 asteen kulma on maksimi.

Saranaliitos on valmis. Se taipuu n. ± 18 astetta. Yleensä 10 asteen kulma on maksimi.

 

6.5) Poijun kiinnittäminen

Poijun vaijerin kiinnitys saranaan, matala vesi.

Poijun vaijerin kiinnitys saranaan, matala vesi.

Kun toimitukseen kuuluu päätypoiju, se kiinnitetään ulommaisen elementin pääty stoppariin tai ulommaiseen saranaan ennen elementin upottamista veteen.

Poijun vaijerin kiinnitys saranaan, syvä vesi.

Poijun vaijerin kiinnitys saranaan, syvä vesi.

Kuva vasemmalla esittää vaijerin pujotuksen matalassa vedessä ja oikealla oleva kuva vaijerin pujotuksen syvässä vedessä.

Vaijeri lukitaan sopivaan syvyyteen vaijerilukolla. Poiju voidaan irrottaa talveksi avaamalla jousihaka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Erityisohjeet kivipohjalle asennuksessa: alla erillinen selostus

Täällä…

6.6) Laiturielementit liitetään ketjuksi

Stoppari kiinnitetty.

Stoppari kiinnitetty.

 

Pehmeään rantaan tarkoitetuissa laiturielementeissä voi olla jonkun verran kelluttavaa vaahtoa, joka vähentää elementin välitöntä uppoamista. Kivirantaan tarkoitetut elementit uppoavat nopeammin.

 

Uloimmaksi jäävän elementin päähän kiinnitetään päätystoppari, mikä sellaainen on hankittu. Sen jälkeen laituri voidaan ketjuttaa seuraavassa järjestyksessä:

1. Ketjun viimeinen laiturielementti työnnetään veteen.

1. Ketjun viimeinen laiturielementti työnnetään veteen.

2. Toiseksi viimeinen elementti liitetään sen eteen.

2. Toiseksi viimeinen elementti liitetään sen eteen.

Elementit liitetty

Elementit liitetty

 

3. Rannalla oleva laiturielementti työnnetään veteen. Seuraava laiturielementti liitetään sen perään.

3. Rannalla oleva laiturielementti työnnetään veteen. Seuraava laiturielementti liitetään sen perään.

Ketjutettuja laiturielementtejä. Ketju seuraa maan pinnan muotoja.

Ketjutettuja laiturielementtejä. Ketju seuraa maan pinnan muotoja.

Ennen tuentaa ja laattojen siirtelyä laiturille pyritään löytämään paikka, jossa se on mahdollisimman tasaisesti pohjaa vasten. Se voidaan tehdä esimerkiksi kävelemällä laiturielementtien päällä.

4. Elementit tuetaan maahan/pohjaan liitoskohdista ja päistä. Pitkät elementit tuetaan myös keskeltä. Kuvassa tukina on käytetty isoja laattoja jotka upotettu.

4. Elementit tuetaan maahan/pohjaan liitoskohdista ja päistä. Pitkät elementit tuetaan myös keskeltä. Kuvassa tukina on käytetty isoja laattoja jotka upotettu.

5. Tarkasta suoruus ja reunan kosketus pohjaan ja tukiin.

5. Tarkasta suoruus ja reunan kosketus pohjaan ja tukiin.

 

6. Aloitetaan kattaminen laattapinojen vierestä. Edetään laattojen päällä kulkien. Laiturielementit pysyvät pohjassa laattojen painamina.

6. Aloitetaan kattaminen laattapinojen vierestä. Edetään laattojen päällä kulkien. Laiturielementit pysyvät pohjassa laattojen painamina.

Valmis laituri. Rannalta on mahdollisuus kulkea veteen turvallisemmin ja miellyttävästi.

Valmis laituri. Rannalta on mahdollisuus kulkea veteen turvallisemmin ja miellyttävästi.

 

6.7) Tukeminen

Pehmellä pohjalla kuten ruohikko- ja hiekkarannoilla tukemisen tarve on vähäistä. Joissakin [pehmeän pohjan] kohteissa jossa laituriin kohdistuu suuri kuormitus, voidaan elementtejä tukea liitosten kohdalta. Esimerkiksi sijoittamalla laatta liitoksen reunan alle. Katso kuva 4 ja 5 yllä.

Tukeminen on tärkeää kivirannoilla. Tukeminen on tehtävä huolellisesti, koska se vaikuttaa paljon lopputulokseen. Katso alla erillinen ohje kivipohjalle asennuksesta.

Täällä…

 

6.8) Kattaminen

Laatta laskettu käsin pystyyn oikealle paikalle. Sen jälkeen lasketaan laatta paikoilleen haravan avulla. Asentaja pysyy kuivempana!

Laatta laskettu käsin pystyyn oikealle paikalle. Sen jälkeen lasketaan laatta paikoilleen haravan avulla. Asentaja pysyy kuivempana!

Laatoilla kattaminen

Ensimmäiset laatat laitetaan laattoja lähimpänä olevan laiturielementin päähän. Asetetaan siten, että ne ulottuvat noin 3-4 mm laiturielementin pään yli.

Seuraavat laatat voidaan asentaa jo asennettujen laattojen päällä seisoen.

Laatat asetetaan toisiinsa kiinni, ilman rakoa.

Laiturielementtien saumakohdissa on n. 3 mm rako [liikuntavara] joka mahdollistaa laiturielementtien kallistumisen ja pienet mittavirheet laatoissa

Vesiasennuksissa käytetään haravaa tai jotain muuta apuvälinettä, jolla voidaan työskennellä kauempaa.

Puulla kattaminen

Alle 30 mm paksun katteen reuna voidaan piilottaa profiilin reunan alle. Kirjain R näyttää sopivan paikan ruuville.

Alle 30 mm paksun katteen reuna voidaan piilottaa profiilin reunan alle. Kirjain R näyttää sopivan paikan ruuville.

Alle 30 mm paksu lauta mitoitetaan siten, että sen päät jäävät alumiiniprofiilin reunan alle. Reuna tarjoaa näköesteen ja jonkun verran suojaa katteelle. Katso havainnekuvaa oikealla. Kuvassa näkyvä vihreä lista on pimeässä hehkuva ECOaurora valolista (jälkiasennettavissa).

Kun kate on paksumpi kuin 30 mm, se asennetaan kuten laatat: Katteen reuna alumiiniprofiilin reunaa vasten. Esim. 45 mm paksua puuta käytettäessä.

Puun kiinnittäminen

Päällysteen ja alumiinin läpi porataan 3 – 4 mm reikä

Lauta kiinnitetään ruostumattomilla ruuveilla, esim. 5 x 50 mm mittainen terassiruuvi, jossa uppokanta ja kolo päässä Torx ”ruuvimeisselille”. Sopiva reikä on 3,5 – 4 mm. SafeWalk myy tällaisia ruuveja

Myös muita ruostumattomia ruuveja voi käyttää. Ruostumattomat terassiruuvit ovat sopivimpia.

Sopiva paikka ruuville on noin 1 cm päässä profiilin reunasta. Reikä voidaan porata suoraan alaspäin tai hiukan viistoon profiilin suuntaan. Tällöin reikä ja ruuvi osuvat profiilin paksuun osaan. Ruuvien suositeltu paikka on esitetty yllä olevassa kuvassa ”R” kirjaimilla”.

Puukate, ruskea puu. Käsitelty pinta.

Puukate, ruskea puu. Käsitelty pinta.

Puukate, ruskea puu. Käsittelemätön pinta.

Puukate, ruskea puu. Käsittelemätön pinta.

Kapeaa lautaa käytettäessä voi riittää 1 ruuvi / laudan pää ja reunimmaisiin lautoihin 2 ruuvia/ pää. Leveät laudat voi kiinnittää useammalla ruuvilla. Kannattaa huomata, että profiilin reuna estää lautaa nousemasta ylös – tämä vähentää ruuvien tarvetta.

Huom. Ruuvin kiristys on loppuvaiheessa suoritettava hyvin varovasti. Mieluiten käsin koska koneella kiristettäessä alumiinista voi kadota kierre. Silloin joudutaan tekemään uusi reikä viereen

 

Asennus kivirannalle

Kysymys: Voiko kovalla kivipohjalla käyttää edullisempaa, pehmeälle pohjalle tarkoittua elementtiä?

Vastaus: Kyllä voi kun otetaan huomioon tämä: Elementin ulkoreunojen alta ei saa päästä vesi liikkumaan laiturin alle. Jos alareuna ’vuotaa’, niin suuri aalto voi rantaan iskeytyessään painaa vettä laiturin alle. Koska vesi ei jousta, niin vesi kohottaa laiturin päällä olevia laattoja ylöspäin. Pohjalla varustettu muunnelma suojaa hyvin aalloilta. – Osittainen upotus on tehtävä käyttäen pieniä ja suuria kiviä. Pienet kivet jarruttavat veden liikettä ja tiivistävät suurten kivien kanssa rakenteen jäitä vastaan. Huolellisella asennustyöllä saavutetaan vakaa lopputulos.

 

A. Osittain upotettu asennus

’Osittain upotettu asennus’ sopii kaikille elementeille. Upotettu asennustapa antaa parhaimman suojan jäätä ja suuria aaltoja vastaan. Upotettu asennus on suositeltavin asennustapa kaikille kivirannoille, sekä tasaisille että epätasaisille. Välttämätön kaikkein vaativimmille kivirannoille.

0. Alkutilanne. Laiturin asennus hyvin vaikealle kivirannalle. Poikkileikkaus, katselusuunta rannalta veteen.

0. Alkutilanne. Laiturin asennus hyvin vaikealle kivirannalle. Poikkileikkaus, katselusuunta rannalta veteen.

1. Pohja tasoitetaan ja siihen tehdään ura. Uran syvyys esim. 5- 10 cm.

1. Pohja tasoitetaan ja siihen tehdään ura. Uran syvyys esim. 5- 10 cm.

2. Laiturin elementit asetetaan pohjaa vasten.

2. Laiturin elementit asetetaan pohjaa vasten.

3. Elementtien lokerot täytetään kivillä.

3. Elementtien lokerot täytetään kivillä.

4. Laituri katetaan karkeapintaisilla laatoilla.

4. Laituri katetaan karkeapintaisilla laatoilla.

5. Kiviä siirretään laiturin kummallekin sivulle. Maisemointia sekä jään- ja aaltojen kestävyyttä varten. - Valmis !

5. Kiviä siirretään laiturin kummallekin sivulle. Maisemointia sekä jään- ja aaltojen kestävyyttä varten. - Valmis !

Asennustavan etu on, että kivet elementtien sisälle sekä sivuille saadaan kaivetusta urasta. – Yllä on esitetty asennuksen vaiheet kaaviokuvilla.

Kivirannoille helpompi asennus: elementti jossa on pohja

Kivirannoille tarkoittu elementti on varustettu pohjalla. Silloin saavutetaan parempi suoja veden liikkeitä vastaan kuin kivillä harvakseltaan täytetyillä lokeroilla. ’Osittain upotettu asennus’ poikkeaa yllä esitetystä niin, että kehikon onkaloita ei täytetä kivillä. Kuva valmiista asennuksesta:

Pohjalla varustetun elementin asennus kivirannalle, osittain upotettu asennustapa.

Pohjalla varustetun elementin asennus kivirannalle, osittain upotettu asennustapa.

 

B. Pinta-asennus

Myös ’pinta-asennus’ sopii kaikille elementeille. Pinta-asennusta voi käyttää joillekin tasaisille kivirannoille. Sivujen suojaksi tarvitaan kohtalainen määrä kiviä. Alla olevassa esityksessä esitetään pinta-asennuksen vaiheet:

0. Alkutilanne. Laiturin pinta-asennus kivirannalle. Poikkileikkaus, katselusuunta rannalta veteen.

0. Alkutilanne. Laiturin pinta-asennus kivirannalle. Poikkileikkaus, katselusuunta rannalta veteen.

1. Laiturin elementit asetetaan pohjaa vasten.

1. Laiturin elementit asetetaan pohjaa vasten.

2. Elementtien lokerot täytetään kivillä. Estetään veden liikkumista.

2. Elementtien lokerot täytetään kivillä. Estetään veden liikkumista.

3. Laituri katetaan karkeapintaisilla laatoilla.

3. Laituri katetaan karkeapintaisilla laatoilla.

4. Kiviä siirretään laiturin kummallekin sivulle. Maisemointia sekä jään- ja aaltojen kestävyyttä varten. - Valmis !

4. Kiviä siirretään laiturin kummallekin sivulle. Maisemointia sekä jään- ja aaltojen kestävyyttä varten. - Valmis !

Kivirannoille helpompi asennus: elementti jossa on pohja

Kivirannoille tarkoittu elementti on varustettu pohjalla. Silloin saavutetaan parempi suoja veden liikkeitä vastaan kuin kivillä harvakseltaan täytetyillä lokeroilla. ’Pinta-asennus’ poikkeaa yllä olevasta niin, että kehikon onkaloita ei täytetä kivillä. Kuva valmiista asennuksesta:

 Pohjalla varustetun elementin asennus kivirannalle, pinta-asennus.

Pohjalla varustetun elementin asennus kivirannalle, pinta-asennus.

 

Lokeroiden täyttäminen kivillä

Tämä koskee elementtejä, joissa ei ole pohjaa.

Lokeroiden täyttäminen kivillä lisää laiturin vakautta. Samalla se vähentää aaltojen voimaa. Kun laituri on osittain upotettu, voidaan lokerojen täyttäminen tehdä siten, että kivien väliin jää rakoja. Jos laituri on pinta-asennettu, on hyvä täyttää tiiviimmin, esim lisäämällä lapiollinen soraa lokeroon. Sora valuu koloihin, kun sitä huuhdellaan vedellä. Kuva oikealla.

Kivillä täytetty lokero.

Kivillä täytetty lokero.

Kivillä ja soralla täytetty lokero.

Kivillä ja soralla täytetty lokero.

 

 

Tukeminen kivipohjalla

Maan päällä ja matalassa vedessä olevat laiturielementit on tuettava maata/pohjaa vasten huolellisesti. ’Tukemisella’ estetään kehikon keinuminen [pystysuunnassa] epätasaisella alustalla. Yli vyötärön syvyisessä vedessä riittää se, että laiturielementti on tuettu päistä eikä se liiku kun sen päällä kävellään. Pitkät laiturielementit pyritään tukemaan hyvin myös keskialueen alta.

Maalla tuettaessa toimitaan näin: Katsotaan laiturielementin alle noin 140 cm välein -tai tunnustellaan kädellä- onko siellä ”ilmaa”. Jos on silloin aloitetaan tukeminen.

Vedessä on huono näkyvyys, joten tuettava paikka löytyy helpoiten jalkaterällä tunnustelemalla: Kuljetetaan jalkaa laiturielementin reunan pohjaa pitkin.

Tukeminen aloitetaan laiturielementtien päistä/ liitoskohdasta. Tukia asetetaan päiden alle. Sopivia tukia ovat esim.:

 • Litteät tai kiilamaiset kivet. Niitä löytyy kivisiltä rannoilta, joissa niitä tarvitaan.
 • Korkeita kivistä tehtyjä kekoja pitää välttää. Jos sellainen tehdään, se on tuettava usealla kivellä ympäriltä.
 • Betoni-, kivi- tai kaakelilaatat ja niiden palat. Tiili murenee eikä sovellu tueksi. Jos pala on liian korkea, sille voi kaivaa puutarhalapiolla pienen montun laiturielementin reunan alle.
 • Pihakivet ovat myös erinomaisia. Ne ovat pieniä, edullisia, kestäviä. Korkeus n. 5 cm on hiukan liian korkea, lisäksi tarvitaan ohuempia.

 

Lopputyöt ja talveen varautuminen

Laituri kovalle kivirannalle asennettuna. Leveys 125cm.

Laituri kovalle kivirannalle asennettuna. Leveys 125 cm.

Jos laiturielementin reuna on ”ilmassa”, voidaan lisätä esim. kiviä laiturielementin reunaa vasten, jotta avoinna oleva paikka peittyy. Syvällä vedessä tämä ei ole tarpeen ellei ole odotettavissa, että jäät ulottuvat laiturielementtiin saakka

Jäätyvällä syvyydellä olevan laiturielementin suojaamisesta on huolehdittava. Laituri suojataan sivulta tulevaa jään liikettä on vastaan. Esimerkiksi:

Nyrkkisäännöt

 1. Jos jäät liikuttelevat rannan kiviä, silloin jäät voivat liikutella myös Laituria.
 2. Vaikean kivirannan tunnistaa siitä, että sillä ei kasva monivuotisia vesikasveja.

Ratkaisut

Laiturin pituussuunnassa liikkuva jää on yleensä ”turvallista”.

Laiturin sivulta tulevaa jään liikettä on varottava. Ratkaisuja:

 • Kivirannalla oleva laituri suojataan talven varalle latomalla sen sivuille kiviä 15 cm korkeudelle ja luiskan leveys on noin 60 – 90 cm. Luiska ohjaa/nostaa liikkuvan jään laiturin yli.
 • Pehmeällä pohjalla oleva laituri sijoitetaan yhden tai useamman suurehkon kiven katveeseen eli ”suojan puolelle”. Kivi toimii puskurina ja estää jään paineen kohdistumisen laiturin sivuun.
 • Käytetään 125 cm leveää laituria. Sen paino, kosketusala ja sivuttaisjäykkyys on suurempi kuin kapeammalla 85cm laiturilla.
 • Asennetaan ’osittain upotettu’ asennustapaa käyttämällä.
 • Käytetään painavampia laattoja, esim. 52-55 mm paksuja.
 • Käyttämällä kaikkia lueteltuja keinoja, voidaan laituri asentaa turvallisesti haastavammille rannoille.

 

Ylläpito

Kuva katuharjasta ilman vartta.

Kuva katuharjasta ilman vartta.

Keskikesällä, kun vedet ovat rehevimmillään, on pinta harjattava puhtaaksi tarpeen mukaan. Tämä riippuu vedestä. Keski-Saimaalla se on noin 2-3 viikon välein, keväällä ja syksyllä paljon harvemmin.

Tehokas työväline on [punainen] katuharja jossa on varsi. Pesubetonilaatalle riittää muutama veto, sileämpiä laattoja voi joutua harjaamaan enemmän.

Laituri on suunniteltu pysyvästi asennettavaksi ja sen vedenalaiset osat laatoilla katettavaksi. Se voidaan kuitenkin kattaa yhtä hyvin puulla ja vetää syksyllä maalle jos niin halutaan. Tällöin voi olla kätevää jättää laiturin syvällä oleva osa pohjaan ja vetää kuiville vain se osa joka on jäätyvällä alueella – leveysasteesta riippuen siis jotain 40 – 90 cm väliltä.

Jos laiturin päähän on liitetty merkkipoiju, tulee muovinen poiju poistaa talveksi. Vaijerin päässä on avautuva haka tätä varten. Kiinnitysvaijeri pudotetaan pohjaan talveksi. Keväällä sen saa ylös poijun asentamista varten esim. haravalla. Säädä poijun korkeus vedenpinnan mukaan siten, että poiju on pystyasennossa ja vaijeri on kireällä. Säätö tehdään vaijerilukkoa säätämällä: Joko lukon korkeutta liikuttamalla tai vaijerin toisesta päästä löysäämällä/ kiristämällä.

 

Laajentaminen

1) Laituria voidaan jatkaa kummastakin päästä. Laiturielementit liitetään saranoilla toistensa perään.

AuroraLED veden alla laiturissa ja portaiden sivussa yöllä.

AuroraLED veden alla laiturissa ja portaiden sivussa pilkkopimeässä. Kuva suurenee klikkaamalla.

ECOaurora valolista latautuu päivällä valosta ja hehkuu pimeässä. Se lisää turvallisuutta. Toimii ilman sähköä yli 20 vuotta.

ECOaurora valolista latautuu päivällä valosta ja hehkuu pimeässä. Se lisää turvallisuutta. Toimii ilman sähköä yli 20 vuotta.

2) Laituriin voidaan lisätä ilman sähköä toimiva ECOaurora valolista tai sähköä tarvitseva AuroraLED valaistus. Nämä toimivat sekä veden alla että veden yläpuolella. Valaistus lisää turvallisuutta ja mahdollistaa turvallisemmat yöuinnit elokuun tummina iltoina.

 

Uimaportaat laituriin liitettynä. Kaide nostetaan pois talveksi.

Uimaportaat laituriin liitettynä. Kaide nostetaan pois talveksi. Kuva suurenee klikkaamalla.

3) Uimaportaat

Laadukkailla uimaportailla kulku veteen on tyylikästä. Ei äänekästä ”pläjäystä” tai hankalaa tikkaita pitkin laskeutumista. Vedestä nousu tapahtuu yhtä tyylikkäästi ja turvallisesti. Kuvassa oikealla olevat uimaportaat valmistetaan asiakaskohtaisesti.

Jäänkestävät uimaportaat voidaan rakentaa monelle rannalle mutta joillakin rannoilla jäiden liike on niin voimakasta, että portaiden suojaustoimet ovat lähes yhtä suuri työ kuin portaiden asennus.

Tutustu tarkemmin uimaportaisiin www.uimaportaat.fi -sivustolla.

4) Muut SafeWalk piharakenteet

Laituriin voidaan liittää muita vakiomittaisia SafeWalk piharakenteita kuten PihaPorras, PihaPolku, PihaTerassi.

 

Nauti uudesta laiturista

 

Siirry kohtaan:

 1. Laiturin rakentaminen – paikan valinta
 2. Laiturin katteen valinta
 3. Työvälineet
 4. Rakentaminen – alkutyöt
 5. Rakentaminen – ketjutus
 6. Rakentaminen – tukeminen ja kattaminen
 7. Kiviranta – ohje kivirannoille
 8. Lopputyöt ja talveen varautuminen
 9. Ylläpito
 10. Laajentaminen
 11. Nauti laiturista