Ohje: Klikkaa välilehden otsikkoa (alla vasemmalla). Välilehti avautuu.

Laituri hiekkarannalla

Laituri hiekkarannalla

H iekkaranta tarjoaa laiturille kovan ja samalla sopivan pehmeän alustan. Laituri on helppo asentaa hiekkarannalle. Luonnollinen hiekkaranta on suhteellisen vakaa vaikka aaltojen liike myllertää hiekkaa jatkuvasti.

Ajetulla hiekalla tehty ”keinotekoinen” hiekkaranta elää ensimmäisinä vuosina paljon. On suositeltavaa, että tällainen hiekkaranta on asettunut vähintään yhden vuoden ennen pohjan päällä lepäävän laiturin asennusta. Asennus voidaan tietysti tehdä uudellekin rannalle, kun varautuu kohentamaan asennusta jos hiekka liikkuu voimakkaasti. Veden korkeuden vaihtelu lisää hiekan liikkumista.

Laituri estää kaislojen kasvamisen.

Laituri kaislikossa.

L oivasti viettävä kaislikko on yleensä erinomainen pohja. Se upottaa muutaman sentin jolloin laituri asettuu tukevasti pohjaan, kaislojen juurien päälle. Laituri voidaan asentaa suoraan kaadettujen kaislojen päälle, jos pohja on muuten tasainen. Kun kaislat leikataan, niihin voi jättää noin 8 cm korkean sängen. Se menee piiloon laiturin onkaloihin.

Jyrkkä ja harva kaislikkoranta voi olla kivipohjainen. Silloin asennus on suoritettava kuin kivipohjalle.

Yleiskuva laiturista kivirannalla

Yleiskuva laiturista kivirannalla

K ivirannalle asennetaan laiturielementit jotka on suunniteltu tätä rantatyyppiä varten: niissä on pohjalevy. Kivisiä rantoja on monenlaisia. Vaikean kivirannan tunnistaa siitä, että sillä ei kasva monivuotisia vesikasveja.

Laituri pyritään sijoittamaan siten, että talven jäät eivät saa siitä otetta ja pääse liikuttamaan etenkään sivusuunnasta. Jos ranta on suhteellisen tasainen ja siellä on vain pieniä kiviä, laituri upotetaan esim. 4-8 cm, parhaan jääkestävyyden saavuttamiseksi. Jos ranta on epätasainen upottaminen ei ole mahdollista. Silloin on tärkeää suojata laiturin sivut melko laajalta alueelta, esim. 60-90 cm leveydeltä kivillä kuten kuvassa oikealla.

M utapohja ei ole ”pohjaton”. Laituri käyttäytyy mutapohjalle asennettuna kuin suuri, 15 cm korkea kivi. Se uppoaa pohjaan.

Jos mutaa on yli 15 cm, silloin muta hiljalleen peittää laiturin, mutta siitä huolimatta laituri tarjoaa kovan pohjan jalkojen alle. Ylin, mahdollisesti laiturin pinnalle hiipivä muta on ohutta ja liikkuvaa eikä estä kovan pohjan suomaa nautintoa. Ohut muta liikkuu hitaasti koska mutaisissa vesissä ei yleensä ole voimakkaita virtauksia. Mutaa joutuu siirtämään sivuun harvakseltaan, vähintään kerran vuodessa keväällä.

J oen penkat ovat yleensä niin jyrkkiä, että laiturin asentaminen jokeen ei ole perusteltua. Suvantopaikkoihin se voidaan asentaa kun se pystytään sijoittamaan siten, että talven jäät eivät saa siitä otetta ja pääse liikuttamaan sitä. Tämä onnistuu sijoittamalla laituri yhden tai useamman suuren kiven viereen, sille puolelle joka on suojaisempi jään liikkumisen suuntaan nähden. Jokeen asentamisesta ei ole kokemuksia. Kohde on harkittava ennen asennusta.

L ampi on asennuskohteena yleensä mutapohjainen. Mutapohja voi olla syvempi kuin järvessä. Muuten lampi on hyvin helppo kohde, koska jäiden liikkumisesta ei yleensä ole huolta.