Jään kestävä laituri

 

Laiturin jään kesto on erinomainen. Vaativammilla asennuspaikoilla arvioidaan jään liike. Useita ratkaisuja on käytettävänä vaikeille rannoille.

Kestävä laituri

Jäiden ”näkökulmasta” uutuuslaituri on hyvin iso, pitkä ja litteä kivi veden pohjassa. Jää pyrkii liukumaan laiturin yli. Sisävesissä pehmeään pohjaan asennettu laituri voidaan pääsääntöisesti jättää talveksi veteen, mutta vaihtelevat paikalliset olosuhteet on otettava huomioon. Kivipohjalle asennettu laituri on suojattava sivuilta kivillä.

Kun halutaan hyödyntää laiturin erinomaista jäiden kestävyyttä, on syytä tehdä kohtuullinen riskianalyysi asennuspaikasta. Alla esitettyä arviota ei tarvitse tehdä, jos laituri kokonaan tai osittain aiotaan nostaa talveksi maalle.

Talvi ja jää merellä

Nyrkkisäännöt

 1. Jos jäät liikuttelevat rannan kiviä, silloin jäät voivat liikutella myös laituria.
 2. Vaikean kivirannan tunnistaa siitä, että sillä ei kasva monivuotisia vesikasveja.

Arvioitikriteerit ja ratkaisut

Laiturin sivulta tulevaa jään liikettä on varottava. Ratkaisuja:

 • Kivirannalla oleva laituri suojataan latomalla sen sivuille kiviä 15 cm korkeudelle ja luiskan leveys on noin 60 – 90 cm. Tämä tehdään asennusvaiheessa. Luiska ohjaa/nostaa liikkuvan jään laiturin yli. Ohje täällä.
 • Pehmeällä pohjalla oleva laituri sijoitetaan yhden tai useamman suurehkon kiven katveeseen eli ”suojan puolelle”. Kivi toimii puskurina ja estää jään paineen kohdistumisen laiturin sivuun.
 • Käytetään 125 cm leveää laituria. Sen paino, kosketusala ja sivuttaisjäykkyys on suurempi kuin kapeammalla 85cm laiturilla.
 • Asennetaan ‘osittain upotettu’ asennustapaa käyttämällä.
 • Käytetään painavampia laattoja, esim. 52-55 mm paksuja.
 • Käyttämällä kaikkia lueteltuja keinoja, voidaan laituri asentaa turvallisesti haastavammille rannoille.

Sisävedet

 • Suojaisat ja/tai ruohikkoiset lahdet ja rannat ovat pääsääntöisesti turvallisia laiturin talvehtimiselle paikoillaan. Laituri jäätyy kiinni monesta kohdasta ja pysyy hyvin paikoillaan. Jos edessä avautuu pienehkö ulappa, se ei yleensä haittaa kun jää liikkuu laiturin pituussuunnassa.
 • Hiekkarannat ovat myös pääsääntöisesti turvallisia laiturin talvehtimiselle paikoillaan.
 • Kivirantoihin kohdistuu usein suurempi jään liike. Yleensä laituri pitää suojata reunustamalla se kivillä.

Meren suojaisat rannat

Kuten sisävedet mutta astetta varovammin, katso yllä.

Avomeri tai siihen rinnastettava suuri ulappa

Laituri on sijoitettava paikkaan, jossa on suuria kuviä tai muita esteitä jotka pysäyttävät jään liikkeen. ”Jos jäät liikuttelevat rannan kiviä, silloin jäät voivat liikutella myös laituria”.

Jos rannalla ei ole mitään suojaa joka estää jään liikkeen, on luultavaa että jäät voivat liikuttaa laituria. Laituri on suojattava rakentamalla kivistä riittävän suuret luiskat sivuille ja syvään päätyyn. Käytettävä kivirannoille suunniteltua mallia ja asennettava huolellisesti.

Joet

Suurehkot joet yleensä vaikeita, koska virtaava vesi kuljettaa jäätä ja laiturit sijoitetaan kohtisuoraan sitä vasten. Asennuspaikka valittava huolella ja pyrittävä sijoittamaan paikkaan, jossa joku este pysäyttää jään.

Laiturin etuja

 • Jalkapohjille miellyttävämpi kuin hiekkaranta.
 • Turvavalaistus myös veden alle. ECOaurora toimii ilman sähköä.
 • Uutuuslaituri on venelaiturin kumppani. Sijoita venelaituri veneelle parhaaseen paikkaan ja laiturimme ihmisten virkistyskäytön kannalta optimimaalisesti.
 • Pitää kaislikon pysyvästi avoimena. Ei kasva umpeen.
 • ”Mahdoton ranta” otetaan virkistyskäyttöön.
 • Tehty merialumiinistä jossa 2-kertainen pinnoitus. Korroosiokestävyys vähintään 30-50v. Ruostumaton teräs kiinnikkeet.
 • Jätetään talveksi veden pohjaan. Lähes huoltovapaa.

Turvallisuus

Kulku veteen ja vedestä pois kahlaamalla on turvallisempaa ja sujuvampaa kuin tavalliselta (vene)laiturilta hyppääminen. Se sopii erityisesti lapsille ja vanhemmille ihmisille jotka karttavat jyrkkiä tikkaita laiturin päässä. Laituri toimii valoisalla ja pimeällä, jäiden lähdettyä ja jäiden tuloon asti.

Laiturin reunat voidaan korostaa ECOaurora valolistalla joka ei tarvitse sähköä. Se latautuu valosta. Kesän kirkkaassa valossa ja kirkkaassa vedessä se pystyy latautumaan jopa n. 1,5 metrin syvyydessä ja hehkumaan yöllä. Myös voimakasvaloinen LED valaistus on saatavissa.

Valojen avulla lisätään veteen kulkemisen turvallisuutta ja/tai loihditaan ‘kiitorata’ veteen kirmaiseville lapsille. Etu korostuu loppukesän ja syksyn pimeinä iltoina.

Laiturissa ei ole myrkyllisiä [kyllästys]aineita.

Kauneus ja kestävyys

Laiturin runko on tehty merialumiinistä. Sen muotoiltu ja päällystetty pinta kiiltää helmiäismäisesti ja leikkii muuttuvan valon kanssa. Pinta on helpompi puhdistaa kuin päällystämättömän alumiinin pinta.

Laiturin kaikki materiaalit ovat kierrätettäviä ja kestävät sään muutokset. Rakenne on pitkällä aikavälillä kokonaistaloudellinen koska alumiini ei ruostu eikä mätäne.

Alumiinirungon korroosiokestävyys on meressä vähintään 30-50 vuotta, sisämaassa huomattavasti pidempi. Niinpä se kestää sisävesissä parhaimmassa tapauksessa paikoillaan useita kymmeniä-, ellei jopa satoja vuosia.

Vähäinen ylläpito

Laituri on lähes huoltovapaa. Laituria ei tarvise keväisin työntää veteen koska sitä ei nosteta talveksi rannalle. Jos laiturissa on kaide, se kannattaa kuitenkin poistaa talveksi jäiden liikkumisen takia.

Kun kesän kasvu on vilkkaimmillaan, voi rehevissä vesissä kertyä kasvustoa laattojen pintaan. Se voidaan poistaa muutamalla katuharjan vedolla. Puhdistamisen väli riippuu paikallisista oloista, ollen yleensä noin 2-3 viikkoa. Karheiden laattojen puhdistaminen on helpointa.

Tuotteen avulla mahdollisuus virkistäytyä vedessä lisääntyy. Loma-asunnon käyttöaika pitenee keväällä ja syksyllä sillä saunominen ja uiminen säilyvät mahdollisina vaikka perinteinen laituri olisi nostettu ’talviteloille’.

Miellyttävä kokemus

Laiturimme tuntuu paljaiden jalkojen alla kuin paras märkätilan lattia. Ulkotiloissa on ollut tyytyminen hiekkaan, joko luonnolliseen tai täyttömaahan. Hyvillä pesubetonilaatoilla päällystetty Laituri on mukavampi jalalle kuin hiekka, puhumattakaan kivistä, mudasta ja kaisloista. Kasvit eivät kasva sen läpi, joten rehevöitynyt ranta muuttuu virkistyskäyttöön ilman ruoppausta tai niittämistä.

Uutuuslaituri muuttaa käsityksemme kaislikosta. Kaislat voivat toimia näkösuojana joten uimaan meno voi olla vapaampaa kuin tavallisella laiturilla. Lisäksi tuulessa huojuva kaislikko näyttää elämää täynnä olevan ekosysteemin mutta ’turvalliselta’ etäisyydeltä. Kasveja, hyönteisiä ja lintuja voi tarkkailla tukevalla ja miellyttävällä alustalla kävellen – vaikka paljain jaloin. Näin kaislikko ei ole enää joutomaata.

Kuten kaislikossa, myös kivirannalla laituri tuo suuria muutoksia. Kivirannalta on sen jälkeen mahdollista mennä uimaan. Kivirannoilla liukastumisvaara vähenee lähes olemattomaksi.

Vältä ruoppaus ja niittäminen

antaa ei tarvitse niittää tai ruopata. Kaivinkoneen tilaaminen on tarpeetonta eikä tarvitse enää pohtia, mihin ruopattu maa läjitetään. Luonto, maisema ja rannan omistaja lepää. Laituri täyttää toiveet.

Ruoppaaminen voi aluksi vaikuttaa lopulliselta ratkaisulta poistaa rannalta kaislat ja muut kasvit. Kunnes huomaa, että kaislat hivuttautuvat ruopatun alueen reunoilta keskustaa kohti jopa 3 metrin vuosivauhdilla. Luonto voittaa pitkässä juoksussa.

Ekologinen menetelmä on niittää kasvusto vähintään kaksi kertaa kesässä. Se voi poistaa kaislat usean vuoden leikkaamisen jälkeen, mutta edellyttää reunojen vuosittaista niittämistä.

Laituri tarjoaa tähän kierteeseen pitkäaikaisen ja ekologisen ratkaisun. Antaa kaislojen kasvaa – ja silti veteen säilyy esteetön kulku. Niin vähällä vaivalla että se tuntuu nautinnolta !

Saunasta uimaan

Matka saunasta vilvoittavaan veteen tuntuu usein liian pitkältä. Matkalla voi astua käpyjen, kivien ja risujen päälle. Takaisin tullessa jalkapohjat likaantuvat mullasta, hiekasta ja roskista.

Laituri muuttaa matkan miellyttäväksi. Laituri elementit asennetaan rantaan ja veden alle. Maalla polkua jatketaan PihaPolku elementeillä ja PihaPortailla. Välitasanteet voidaan tehdä PihaTerassilla.

Laiturimme ja muut INNOSUOMI palkitut SafeWalk piharakenteet ovat puuttuva lenkki talon terassin ja veden välillä. Tuotteilla ylitetään piha ja laajennetaan terassin mukavuus koskemaan kaikkia saunomistapahtuman osia. Erityisesti vedessä virkistäytymistä: matkaa veteen ja vedestä pois. Valojen avulla voidaan jopa tehdä ‘kiitorata’ veteen kirmaiseville lapsille.

Suomalainen saunakulttuuri ja terveyden virkistäminen tarvitsee vettä ja kulkuväylää veteen.

Rannan suojaus

Luonnon tilassa olevat rannat ovat herkkiä ihmisen aiheuttamalle eroosiolle. Onglema korostuu suosituilla suojelualueilla ja luonnoinpuistoissa joissa joudutaan sallimaan uiminen.

Laiturimme sopii arkojen, luonnontilaisten vesien rannoille. Se vähentää rannan murenemista ja rannan kasveihin sekä pohjan kiviin kohdistuvaa kuormitusta. Luonto säilyy lähes ennallaan suurenkin kävijämäärän alla.

Laiturin visuaalinen haitta (Visual Impact) on hyvin vähäinen verrattuna tavalliseen pinnalla olevaan laituriin. Se ei ’pistä silmään’ maisemassa kuten perinteinen venelaituri.

Laituri säilyttää luonnonarvot erinomaisesti. Se on luonnontilaisten vesien ja maisemien ystävä.

Valaistus pimeällä

aiturin reunoihin voidaan pujottaa ECOaurora hehkuvalolista. Se on laiturin turvavalo loppukesän ja syksyn pimeisiin iltoihin. ECOaurora ei tarvitse sähköä. Kirkkaassa vedessä se latautuu päivällä yli 1,5 metrin syvyydessä ja hehkuu yöllä. Myös voimakasvaloinen LED valaistus on saatavissa. Näiden valojen avulla loihditaan ‘kiitorata’ veteen juokseville lapsille.

Laiturin pinnalla olevat esineet on helposti nähtävissä [veden kirkkauden salliessa] ja ne voidaan poistaa. Hiekkarannalla hiekan seassa voi olla piilossa kivi, lasinsiru tai metallinpala. Tässä asiassa laiturimme voi lisätä turvallisuutta esim. julkisilla hiekkarannoilla. Kahlausväylällä on aina tukeva ja tasainen pinta jalan alla. Vuosikymmeniä.

Kivirannoilla liukastumisvaara ja -vammat vähenevät kun pinnan karheudesta on huolehdittu. Erinomainen ratkaisu huonon rannan ongelmaan.

Erityisliikunta

Erityisliikunnan tarpeita varten laituri voidaan varustaa yhdellä tai kahdella kaiteella, pyörätuolin törmäyssuojalla ja matalilla reunoilla jotka ilmaisevat laiturin reunan. Kaiteet nostetaan pois talveksi.

Laiturin reuna ja/tai kaiteet voidaan varustaa ECOaurora hehkuvalolla tai voimakkailla AuroraLED valoilla.

Laiturin korkeus on noin 15 cm kun käytetään 45 mm korkuisia pesubetonilaattoja. Jos luiska on upotettava rannan tasoon, siirrettävän maan määrä on pieni.